Separatory tłuszczów przeznaczone są do oddzielenia tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego od ścieków, dzięki wykorzystaniu różnicy gęstości i ciężkości między tłuszczami a wodą, na drodze przepływu grawitacyjnego przez separator. Cząsteczki tłuszczu i oleju unoszą się na powierzchni ścieków tworząc warstwę o powiększającej się grubości, którą należy regularnie usuwać, natomiast substancje ciężkie opadają na dno separatora tworząc osad.
Odpowiednio skonstruowane kolektory wlotu i wylotu zapewniają swobodny przepływ cieczy, nie powodujący turbulencji i mącenia osadów.
Separatory mogą współpracować z urządzeniami tworzącymi ciąg technologiczny oczyszczalni ścieków.
Separatory tłuszczów należy stosować wszędzie tam, gdzie ścieki zawierają tłuszcze w ilościach większych niż w typowych instalacjach przydomowych. Są to głównie bary, stołówki, restauracje, sklepy mięsne, masarnie, itp.
Dobór separatora zależy od ilości i jakości tłuszczów zawartych w ściekach. Podstawą prawidłowego funkcjonowania urządzenia jest jego regularna kontrola i opróżnianie.
tel. 665 650 032
info@bio-oczyszczalnie.pl